Inbouw koelkast

Optimaliseer de ruimte in je keuken met inbouw koelkasten. Deze naadloze apparaten integreren perfect in jouw keukenontwerp en bieden efficiënte koeloplossingen zonder concessies te doen aan stijl. Ontdek op KoelkastSale.nl een scala aan modellen, variërend in grootte, indeling en energie-efficiëntie. Of je nu op zoek bent naar een strakke moderne uitstraling of een functioneel ontwerp, wij helpen je de ideale inbouw koelkast te vinden die jouw keuken naar een hoger niveau tilt. Geniet van slimme opslag en een gestroomlijnd uiterlijk met onze selectie inbouw koelkasten. Read more

Categories (15)

Tips bij het kiezen van een inbouw koelkast


Zeker bij een open keuken heeft inbouwapparatuur voor de meeste kopers de voorkeur. Helaas is het assortiment van inbouwapparatuur een stuk kleiner dan bij vrijstaand. En omdat ook de prestaties nogal verschillen is het extra belangrijk de juiste apparatuur te kiezen. Hieronder zet ik de belangrijkste praktijktips op een rij.

Tip 1: Standaard maten en afmetingen


Het aller belangrijkste begint met het goed opmeten van de maximale hoogte, breedte en diepte van de koelkast. Je zal niet de eerste zijn waarbij de koelkast bij nader inzien te groot is en niet past in de nis. Een ervaren klusser kan met de stelpootjes en wat freezen nog wel enkele milimeters smokkelen, maar uiteindelijk houdt het op.

Veel voorkomende hoogte afmetingen


Er zijn een aantal hoogte maten die veel voorkomen. Dit zijn 102 cm, 122 cm en 178 cm. De inbouwkoelkasten van 178 cm zijn vaak de modellen met een vriezer.

Houdt er rekening mee dat een inbouwkoelkast altijd voldoende ventilatieruimte moet hebben om warmte te kunnen afvoeren. Plaats het apparaat dan ook nooit strak tegen de muur. Bij onze reviews hebben we de ventilatieruimten vermeld.

Hoogte Gemiddeld
inhoud in liters
102 cm 124 – 144 liter
Geschikt voor 1 -3 personen
122 cm 155 – 162 liter
Geschikt voor 3 -4 personen
178 cm 235 – 239 liter
Geschikt voor 5 -6 personen

Tip 2: Twee type koelkastdeur bevestiging


Het grote voordeel van inbouw is dat je het apparaat perfect kan laten samensmelten Het plaatsen van een nieuwe inbouw koelkast kan een behoorlijk lastige klus zijn.
Zeker als de maatgeving van je nieuwe koelkast net niet overeenkomt met de oorspronkelijke koelkast in je keuken. Zoals je in de bovenstaande tabel ziet aangegeven, kan de hoogte soms net een centimeter verschillen.

Het monteren van een keukenpaneel aan je nieuwe inbouw koelkast kan op twee manieren, namelijk:

sleep deur montage
deur-op-deur montage
Hieronder kun je zien welke deursysteem in jouw keuken wordt toegepast.

inbouw koelkast - monteren van een sleepdeur
inbouwkoelkast met een deur-op-deur systeem

Tip 3: Inbouwkoelkasten zijn (te) duur


Ten opzichte van vrijstaande koelkasten is het aantal inbouwkoelkasten die wij als redactie kunnen adviseren een stuk kleiner.
Het assortiment inbouwkoelkasten vele male kleiner dan van de vrijstaande modellen. Het lijkt wel of de inbouwkoelkasten zo’n beetje het buitenbeentje bij de fabrikanten zijn. Bij veel inbouwvarianten liggen de (koel)prestaties ook nog een stuk lager dan het vrijstaande broertje.

Uit onze reviews en vergelijkingstesten blijkt dat de inbouw-variant vaak duurder is en minder presteert.
Het energieverbruik ligt hoger en de netto inhoud in liters is minder.

De meeste fabrikanten geven weinig prioriteit aan de ontwikkeling van hun inbouwkoelkasten. Gelukkig zijn er maar een paar uitzonderingen, zoals uit de top 5 hierboven blijkt.

Een conclusie die misschien niet iedereen zal waarderen: de prijs/kwaliteit van inbouwkoelkasten in onder de maat.
Daarom hebben we gezocht naar alternatieven voor inbouw apparatuur die je gezien moet hebben.

Alternatief 1: Retro koelkasten


Bekijk assortiment retro keolkast
Smaken verschillen natuurlijk, maar een retro koelkast is zeker een mooie blikvanger in een landelijke- of juiste een strakke keuken.
Retro koelkasten zijn verkrijgbaar in alle denkbare maten en kleuren, zodat deze passen in veel interieuren.

Het voordeel is een jaren 50 look, maar wel met alle specificaties en prestaties van een moderne nieuwe koelkast.
Er zijn modellen met als zonder vriezer.

Zelf vind ik dit een van de mooiste blikvangers in een keuken. Je moet het gewoon eens zien en door je hoofd laten gaan.

Bekijk het assortiment retro-koelkast.

Alternatief 2: Amerikaanse koelkast


Beste Koop vrijstaande koelkasten
Een ander model koelkast wat past als vrijstaand model in bijna elke keuken is de Amerikaanse koelkast.
Op het plaatje hiernaast mijn trots….mijn eigen Amerikaanse koelkast.

Ook in een strakke keuken kan de Amerikaanse koelkast een vervanger zijn voor de inbouwkoelkast.

We hebben de beste Amerikaanse koelkasten nog niet zo lang geleden op een rijtje gezet. Qua prijs en kwaliteit een mooi alternatief voor een inbouw koelkast.

Over smaak valt natuurlijk te twisten. Andere ideeën en foto’s van keukens waarin koelkasten een mooie blinkvanger zijn kunnen we zeker waarderen. Dit helpt andere een ideeën te vormen.