Waar moet je op letten als je een koelkast koopt?

Written by Mark Lemmen on 07 September 2023
Waar moet je op letten als je een koelkast koopt?

Ben je toe aan een nieuwe koelkast? Wordt de keuken verbouwd en moet daar ook een nieuwe koelkast in? Of ben je van plan binnenkort te verhuizen en moet je daarvoor nog nieuwe keukenapparatuur uitzoeken? Wat jouw redenen ook zijn: je bent op zoek naar een nieuwe koelkast. Maar je wilt natuurlijk wel de juiste keuze maken. Waar moet je op letten als je een koelkast koopt?


5 tips bij de aanschaf van je koelkast


Waar moet je op letten als je een koelkast koopt? Wij geven je alvast 5 handige tips.


1. Check het energielabel.


Het is allereerst belangrijk om naar het energielabel te kijken. Dat doe je niet alleen voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Hoe groener het energielabel is, hoe zuiniger de koelkast in verbruik zal zijn. Energielabel A is daarbij het meest zuinig. Voorheen was dit A+++, maar dit is dus aangepast. Natuurlijk is het altijd verstandig om het energieverbruik ook nog even te checken. Het stroomverbruik meet men in kilowatturen. Dit wordt aangegeven met de afkorting kWh. Bij de specificaties van iedere koelkast vind je het stroomgebruik per jaar terug, waardoor je dat eenvoudig kunt vergelijken.


2. Bepaal de grootte.


Misschien is het een logische redenering, maar het is in ieder geval belangrijk om mee te nemen bij de aanschaf van je koelkast: een grote koelkast verbruikt meer energie dan een kleine koelkast. Kijk dus echt naar een koelkast die jij nodig hebt. Heb je eigenlijk niet zo’n grote koelkast nodig, weet dan dat je daar dus energie op kunt besparen.


3. Welk model koelkast heeft je voorkeur?


Misschien ben jij van het type dat zegt: een koelkast is een koelkast, maar vandaag de dag is dat beslist niet meer zo. Er zijn allerlei soorten koelkasten en je zal een keuze moeten maken. Ga jij voor een koel-/vriescombinatie of voor een koelkast met een vriesvak? Of ben je juist op zoek naar een koelkast zonder vriesgedeelte? Vandaag de dag zijn Amerikaanse koelkasten ook heel populair, maar daar moet je uiteraard de ruimte voor hebben.


4. Bekijk de afmetingen.


Nu we het toch over de ruimte hebben, het is eveneens belangrijk om van tevoren de afmetingen te bepalen. Misschien ben je alleen op zoek naar een koelkast en kun je de afmetingen van de oude koelkast aanhouden. Het kan echter ook zijn dat je keuken volledig verbouwd wordt en dat je de afmetingen nog kunt bepalen. Bekijk dit in ieder geval goed.


5. Extra functionaliteiten.


Dat is nog zo’n punt waar je vroeger niet over na hoefde te denken, maar in deze tijd beslist wel. De koelkasten van nu hebben allerlei extra functies. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een koelkast die beschikt over een nevelsysteem, waardoor je groenten en fruit langer vers blijven. Bij een koel-/vriescombinatie heb je de mogelijkheid om voor een ‘no frost’ vriesgedeelte te kiezen, waardoor deze niet aanvriest. Ook zijn sommige koelkasten inmiddels al ‘smart’, waardoor je die kunt bedienen met een app.