Koelkast aanbieding? Waar moet je op letten

Koelkast aanbieding leren lezen en beoordelen

Ben je opzoek naar een koelkast, dan zoek je natuurlijk in elke reclamefolder naar acties en aanbiedingen.
In dit artikel laat ik zien waar je zeker op moet letten bij deze koelkast aanbiedingen. Want één ding is zeker ze zijn zeker niet allemaal even interessant.
En natuurlijk gaan we zelf ook opzoek naar enkele interessante koelkasten die op dit moment in de aanbieding zijn.

Wat weet je na het lezen van dit artikel?

 • Zelf beoordelen of een koelkast aanbieding interessant is.
 • Feiten en fabels: wat werkt wel en wat is marketing.
 • Interessante aanbieding van dit moment.

 

Leren lezen van folders en aanbiedingen

Er zijn maar weinig huishoudelijke apparaten met zoveel verschillende uitvoeringen als een koelkast. Dat maakt het kiezen van een  koelkast niet gemakkelijk.

Ik ga er gemakshalve van uit dat je ondertussen weet of je vrijstaande koelkast of een  inbouwkoelkast zoekt. En welke model je voorkeur heeft:  koelvriescombinatie, tafelmodel of een grote Amerikaanse koelkast. Als deze begrippen je niks zeggen, lees dan eerst eens ons stappenplan ‘beste koelkast vinden‘.

Daarna kan de zoektocht beginnen naar het vinden van aanbiedingen en kortingsacties.
Om deze beter te leren lezen, heb ik mijn ervaring van de laatste jaren over het adviseren van mensen over het kiezen van een koelkast opgeschreven.
Ik ga vertellen waar je zeker op moet letten en wat fabels en/of marketing is.

 

Praktische do en don’ts bij het kiezen van een koelkast

Als ik naar folders kijk van witgoedwinkels heb ik altijd het idee dat ze bewust moeilijke specificaties en vaktermen gebruiken om verwarring te zaaien.
Heel veel informatie is nutteloos. En vaak worden woorden gebruikt die veel op elkaar lijken zoals ‘Low Frost’ en ‘No Frost’

Daarom heb ik een de belangrijkste eigenschappen opgesomd waar je zeker wel om moet letten.  Want een koelkast moet jaren meegaan en het is jammer als je een miskoop doet.

 

Groter is niet altijd beter

Veel mensen hebben de neiging om de koelkast met het grootste koel- vriesdeel te kiezen.
Maar let op: hoe groter, hoe meer energie nodig is om te koelen en te vriezen.  Dat geldt niet alleen voor koelkasten, maar ook voor te groot gekozen wasmachines, vaatwassers, wasdrogers enz..

De snelste energiebesparing is om huishoudelijke apparatuur te kiezen die passen bij jouw persoonlijke situatie.
Daarmee houdt je jaarlijks geld over om leuke dingen te doen.

 

Vuistregel benodigde koel en vriesruimten

Huishouden Benodigde koelruimte Benodigde vriesruimte
1-2 personen 100 tot 150 liter 20 tot 40 liter
3-4 personen 150 tot 200 liter 40 tot 80 liter
5 of meer Minimaal 250 liter Minimaal 100 liter

 

Het ene vriesvak is het andere niet: kies voor 4 sterren vriezer

Misschien heb je het wel eens gemerkt als je op vakantie bent en ijsjes hebt gekocht.
Je rijdt snel met de ijsjes van de supermarkt naar je vakantiehuisje en stopt ze in het vriesvakje van de koelkast. Maar helaas blijven die Magnums of Cornetto’s zelf na dagen in het vriesvakje half zacht.

De invriescapaciteit van zo’n koelkast is gewoon te laag. Meestal zijn deze kleinere goedkope koelkasten voorzien van een 2-sterren vriesvak, terwijl je voor goed invriezen een 4-sterren vriezer nodig hebt.

 • 2-sterren: bedoelt voor het bewaren van al diepgevroren producten uit de supermarkt, zoals ijs, pizza enz.. De vriescapaciteit is zeer beperkt. In de praktijk heb je niet zoveel  aan zo’n vriesdeel
 • 4-sterren: bedoelt om zelf verse producten in te vriezen, zoals brood, groenten  en vlees. De vriescapaciteit is veel beter om ook half ontdooide diepvriesproducten weer in te vriezen.

 

Energielabel A+ is NIET ZUINIG!Koelkast met energielabel A+

Nog altijd vind ik het vreemd te zien dat koelkasten met een  A+ energielabel als groen worden bestempeld. De verwarring wordt ook door het energielabel zelf in stand gehouden, omdat de  A de ‘groenste’ categorie op het label is.

Laat je niet misleiden!  Koelkasten met het A+ label zijn op dit moment de minst energiezuinige modellen die te koop zijn. In de afbeelding boven in artikel lijkt A+ zuinig door de groene tekst, terwijl het op dit moment de minst zuinige koelkasten zijn.

En omdat de koelkast 24 uur per dag aanstaat is het zeker te adviseren om te kiezen voor minimaal een A++ of het meest zuinige A+++ label.

 

De snel-koelen en snel-vriezen functie

En dan nog twee functies die graag door de verkopers worden aangehaald bij de aanbieding om ‘snel’  een koelkast te verkopen, namelijk:

 • snel koelen
 • snel vriezen

Snel koelen werkt niet

Helaas werkt de functie ‘snel-koelen’ op bijna geen elke koelkast, zoals de fabrikant het belooft.
Het is de bedoeling dat de koelkast tijdelijk een hogere koelcapaciteit krijgt om producten terug te koelen naar de ingestelde temperatuur.
Uit verschillende testen blijkt de functie slecht te werken of duurt het juist langer als je deze functie activeert. En natuurlijk heeft ook elke fabrikant weer zijn eigen naam bedacht.

Snel vriezen wordt ook wel super freeze of fast freeze genoemd

 

Snel vriezen werkt wel

In de praktijk werkt de ‘snelvriezen’ functie juist weer wel erg goed. Als je veel nieuwe producten in de vriezer stopt kan een extra  ‘vries stoot’ worden gegeven, zodat deze producten snel ingevroren worden. Dit komt de smaak en houdbaarheid ten goede.

 

Natuurlijk heeft elke fabrikant weer een eigen naam verzonnen.  Neem Supercool, FastCool en Snel koelen met een korreltje zout!

 

Snel koelen Snel vriezen
Andere namen:

SuperCool  of Fast Cool

 

Andere namen:

Super Freeze of Fast Freeze

Deze functies werken niet Deze functies werken wel

 

Is het een NO-frost , LOW-frost, Less Frost of Smart frost

Nog enkele functies waar veel mee gegoocheld wordt en heel veel op elkaar lijken. Zie in de afbeelding hierboven nr1. Less Frost.

Alleen bij NO-Frost ontstaat er geen ijs in de vriezer en hoef je deze dus niet meer te ontdooien.
Bij de andere LOW-frost, Less-Frost en Smart-Frost is de ijsvorming minder, maar zul je toch nog eens om de zoveel tijd je vriezer moeten ontdoen van ijs.

Dat is belangrijk want met elke millimeter ijs in de vries, neemt het energieverbruik flink toe. Kortom al heb je een zeer energiezuinige koel-vriescombinatie met het zuinigste A+++  label.  Met elke 2 millimeter ijsvorming op de elementen zit, zal het verbruik met 10% toenemen.

Alleen met NO-frost ben je hiervan verlost. Ik adviseer dan ook zeker NO-frost bij je aankoop beslissing mee te nemen.

 

Ik zal dit artikel zeker nog aanvullen met misleidende teksten en symbolen bij de folders die ik onder ogen krijg.
Ik hoop dat dit artikel bijdraagt dat jij de beste koelkast aanbieding vind.

 

Mark Lemmen

Mark Lemmen

Mark heeft in 2016 KoelkastSale.nl opgericht. Doelstelling is het geven van eerlijk advies over koelkasten en vriezers. De website is onafhankelijk van webwinkels en leveranciers. We hebben geen voorraden, daarom kunnen we écht goed koelkast advies geven.

 1. Marc Piteraerents 17 juli 2018 op 9:31 am

  ik moet een nieuwe inbouwkoelkast, de oude was een Siemens 122 cm deur op deur scharnier. in de wirwar van aanbiedingen zie ik de bomen door het bos niet meer, zelfs de verbruikersverenigingen geven een verwarrend overzicht. Welke koelkast zou u aanbevelen in de categorie A++ of A+++ . Ik geloof in uw deskundigheid omdat u een onafhankelijk kenner bent.
  mvg,
  Marc Piteraerents

  • Hallo Marc

   We zijn net bezig geweest het onderdeel inbouw te actualiseren. Ik lees niet of je voorkeur uitgaat naar een model met of zonder vriezer.

   Onderstaande inbouwapparaten met een hoogte van rond de 120cm moet je zeker eens kijken

   Inbouw zonder vriezer:
   AEG SKE81221AC
   Siemens KI41RED30
   AEG SKB51221AS

   Met vriezer is de keuze absoluut minder.en heb je alleen redelijk presenterende modellen, maar die zijn 178cm.

   Hoop dat ik je op weg heb kunnen helpen.

 2. Ik ben vandaag bezig geweest deze pagina te actualiseren met de nieuwe inbouwapparaten.

KoelkastSale.nl
Logo
Vergelijk items
 • Koelkasten (0)
 • Vriezers (0)
Vergelijken
0