Welke verschillende soorten koelkasten zijn er?

Written by Mark Lemmen on 04 November 2016
Welke verschillende soorten koelkasten zijn er?

Wanneer je in een (web)winkel gaat kijken, zal je allereerst verbaasd zijn dat er zoveel verschillende modellen koelkasten zijn.  Op dit moment staan er meer dan 3000 verschillende modellen op kieskeurig.


Wat voor koelkast voor jou de beste is, is eigenlijk voor het grootste deel afhankelijk van wat je ermee wilt doen.


Natuurlijk wil jij graag je eten en drinken gekoeld houden, maar hoe groot moet de inhoud van je koelkast eigenlijk zijn? Ben jij iemand die allerlei kliekjes bewaart in de koelkast na de maaltijd om ze op een later moment alsnog op te eten, of vries je restanten liever in; het zijn allemaal zaken die meetellen wanneer jij een koelkast gaat kopen.


Voordat je naar de winkel gaat om een nieuwe koelkast te kopen zal je natuurlijk allereerst moeten gaan oriënteren. Wat voor model koelkast zoek je? Welke eisen stel jij aan de ruimte in je koelkast en waarvoor wil je de vriezer gaan gebruiken. Bovendien zal je natuurlijk praktisch moeten nadenken; hoeveel ruimte heb je voor een koelkast. En staat jouw koelkast straks midden in jouw kamer, of heb je er een eigen hoek voor in de keuken. We zullen een aantal koelkasten voor je gaan omschrijven met de voor- en nadelen. De koelkasten die we voor je gaan benoemen zijn:Hieronder zal ik wat dieper ingaan op de verschillen en bijzondere eigenschappen van de verschillende soorten koelkasten. Hierdoor krijg je een goed beeld welke soort koelkast het beste past bij jouw situatie.


De koel vriescombinatie


Een koel-vries combinatie is eigenlijk – de naam zegt het al – de combinatie van een koelkast en een vrieskast.
Het bovenste gedeelte is de koelkast (zie: 1), terwijl het onderste gedeelte vrieskast is (zie 2). Dit is een koelkast die vooral geschikt is wanneer jij graag wat voorraad in je vriezer aanhoudt, en je daarnaast graag een beperkte voorraad gekoelde verse levensmiddelen in huis hebt. Het koelkast gedeelte is namelijk niet echt overdreven groot bij dit soort koelkasten, wat tevens het nadeel van dit model is.
Je hebt de beschikking over 3 tot 4 roosters in dit model koelkast, en daarnaast heb je één of twee groentelades onderin.


Dit model koelkast is dan ook vooral geschikt wanneer je meerdere keren per week je boodschappen gaat doen. Je kan de roosters natuurlijk wel helemaal vol bouwen met boodschappen maar dit komt het energieverbruik van deze koelkast niet ten goede. Om veel levensmiddelen koel te houden is immers een hoop elektriciteit nodig en dat wil je liever voorkomen. Bovendien doet een grote voorraad in je koelkast een behoorlijke aanslag op de motor van jouw koelkast. Wil je de levensduur van jouw koel-vries combinatie bevorderen, dan zal je dus meerdere keren per week een beperkt aantal boodschappen moeten doen.


De diepvriezer van een koel-vriescombinatie
Een koel vriescombinatie heeft doorgaans een vriesgedeelte wat nagenoeg net zo groot is als het koelgedeelte. Je hebt daardoor in je vriesgedeelte behoorlijk wat ruimte om al je levensmiddelen goed te kunnen invriezen. Vaak zitten er lades in een koel vriescombinatie in plaats van planken, waardoor je goed bij je ingevroren levensmiddelen kan komen. De lades zijn vaak ieder geschikt voor bepaalde soorten eten. Deze indeling is met opzet gemaakt omdat niet al het eten in een vriezer zomaar bij elkaar kan worden neergelegd. Wat je zal bemerken wanneer je allerlei eten bij elkaar in de vriezer legt is dat het eten allemaal naar elkaar gaat smaken. Op die manier smaken je vissticks straks naar diepvriesfrites en dat is natuurlijk iets wat je wil voorkomen. Je doet er dan ook goed aan om de diverse lades te gebruiken zoals het in de gebruiksaanwijzing van jouw koel-vriescombinatie staat aangegeven. De afmeting van het vriesgedeelte van deze koel-vriescombinatie is dan ook het grote voordeel. Een koel-vriescombinatie is heel geschikt om altijd wat diepgevroren eten achter de hand te hebben voor je gezin.


Bekijk de beste koop koel- vriescombinaties.


Het tafelmodel koelkast


Veel gebruikt in vakantiewoningen en kleine huishoudens is het tafelmodel koelkast.
Dit is een  klein model koelkast wat doorgaans geen diepvriezer heeft, of een heel klein diepvriesluikje bovenin de koelkast.
Een koelkast tafelmodel heeft een laag energieverbruik, dit komt mede door de afwezigheid van een groot vriezergedeelte. Een tafelmodel koelkast is er in een drietal soorten: • De vrijstaande tafelmodel koelkast.
  Op een vrijstaande tafelmodel koelkast kan andere keukenapparatuur zoals een magnetron, koffiezetter en/of waterkoker worden neergezet. Nadeel van deze apparaten is dat ze op hun beurt weer warmte afgeven naar de koelkast waardoor deze weer harder zal moeten werken om de levensmiddelen die erin liggen te koelen.

 • De inbouw tafelmodel koelkast. Een inbouw tafelmodel koelkast heeft als groot voordeel dat hij eenvoudig kan worden ingebouwd in een bestaande keuken in de plaats van een keukenkastje. De zijwanden zijn in dat geval minder afgewerkt dan bij een vrijstaande tafelmodel koelkast en ook de deur is erop berekend dat er een keukendeurtje kan worden op geplaatst. Het spreekt voor zich dat een inbouw tafelmodel koelkast zijn warmte moet kunnen afvoeren naar achteren. Daarom dient er genoeg ruimte over te blijven achter de koelkast, aangezien anders het risico van oververhitting bestaat.

 • De onderbouw tafelmodel koelkast. Een onderbouw tafelmodel koelkast kan in een bestaande keuken eenvoudig onder het aanrecht worden geplaatst. Op deze manier kan simpel ruimte worden bespaard, terwijl de oude keuken gewoon behouden blijft. Op deze manier kan een onderbouw tafelmodel koelkast worden ingepast in een bestaande keuken zonder dat er een ingrijpende verbouwing aan de keuken noodzakelijk is. Bovendien kan een onderbouw tafelmodel koelkast worden gebruikt met een ander apparaat wat er boven wordt geplaatst, zoals bijvoorbeeld een losse vrieskist. Het spreekt voor zich dat de vrieskist dan niet breder of dieper moet zijn dan de onderbouw tafelmodel koelkast.


Helaas zijn er maar weinig echt goed functionerende tafelmodellen, bekijk daarom onze favoriete tafelmodel koelkasten.


 


Een dubbeldeurs koelkast


Wanneer je in je huishouden vooral belang hecht aan een ruime koelkast, maar je daarnaast ook wel wat diepvrieseten wil kunnen opbergen is een dubbeldeurs koelkast een goede keuze.
Een dubbeldeurs koelkast biedt behoorlijk wat opbergruimte in het koelkastgedeelte. Je hebt meestal de beschikking over 4 roosters in de koelkast en één of twee groentelades onderin. Je kan hierdoor met gemak voor een week de boodschappen in een koelkast kwijt. Het diepvriesgedeelte van een dubbeldeurs koelkast zit doorgaans bovenin. Dit is een kleine diepvriezer die bestaat uit 1 rooster. Onder het rooster kunnen ook levensmiddelen worden ingevroren.


Een dubbeldeurs koelkast is beschikbaar in 2 modellen: • De inbouw dubbeldeurs koelkast.
  Een inbouw dubbeldeurs koelkast is bedoeld om te worden ingebouwd in een nieuwe of reeds bestaande keuken met een koelkast uitsparing.
  In dit geval is er nog ruimte voor een bovenkastje boven het diepvriesgedeelte. De deur van een dubbeldeurs koelkast die voor inbouw geschikt is kan worden voorzien van deurtjes die gelijk zijn aan de deuren die voor de rest van de keuken zijn gebruikt. Eventueel kan ook een inbouw dubbeldeurs koelkast worden gekocht die een standaard witte kleur deuren heeft. Bij een inbouw dubbeldeurs koelkast zal je er rekening mee moeten houden dat dit model warmte afgeeft; die warmte moet de ruimte krijgen achter de koelkast om te worden afgevoerd, anders is er een grote kans op oververhitting van de koelkast wat de levensduur en het energieverbruik niet ten goede zal komen.

 • De vrijstaande dubbeldeurs koelkast. Dit model is het meest bekende model dubbeldeurs koelkast. Het is een model waar eventueel nog wel wat kleine keukenapparatuur bovenop kan worden neergezet. Let er alleen wel op dat dit geen apparatuur is die veel warmte afgeeft naar onderen toe, aangezien de koelkast anders extra hard zal moeten werken en dus extra veel elektriciteit zal moeten gebruiken. Een vrijstaande dubbeldeurs koelkast vind je in velerlei uitvoeringen; de standaard witte uitvoering is de meest bekende, maar ook italitaanse koelkastmerken omarmen dit model en komen met oogstrelend mooie dubbeldeurs koelkasten in de meest fraaie uitvoeringen en kleuren.


De inbouwkoelkast


Wanneer je een woning hebt met een mooie keuken zal je doorgaans niet kiezen voor een losstaande koelkast. Een inbouwkoelkast verdient in dat geval de voorkeur. Je kan in dit geval niet spreken van één model inbouwkoelkast; dit type kent meerdere verschijningsvormen. Het aantal modellen inbouwkoelkasten is beperkt.
Een inbouwkoelkast koop je natuurlijk in eerste instantie tegelijk met een nieuwe keuken. Toch zal op een bepaald moment de koelkast aan het eind van zijn levensduur zijn terwijl de keuken nog in goede staat is. Op zo’n moment kunt u een nieuwe inbouw koelkast kopen; een goed moment om te kijken wat voor model koelkast u wilt hebben, en daarbij is het een goed moment om een koelkast met een lager energieverbruik te kopen.


Welke soorten inbouwkoelkasten zijn er?


Inbouwkoelkasten zijn er in vele soorten; welke inbouwkoelkast voor jou geschikt is zal afhangen van de ruimte die beschikbaar is voor een koelkast in jouw keuken. Het meest gebruikte model inbouwkoelkast is de kastmodel koelkast. Dit is een koelkast die groter is dan het tafelmodel koelkast, maar die net zoals het tafelmodel koelkast beschikt over één deur.


Soms is er een klein vakje bovenin de koelkast, waarin diepvries levensmiddelen worden opgeslagen.
De ruimte voor diepvries levensmiddelen is echter heel beperkt. Om deze reden zullen veel mensen die een inbouwkoelkast kopen van het kastmodel een aparte vriezer aanschaffen. Deze vriezer zal dan op een andere plek in de woning worden geplaatst.


De wijnkoelkast


Wanneer je behoefte hebt aan een extra koelkast voor jouw wijnvoorraad, omdat je geen wijnkelder voor handen hebt in je woning, is een wijnkoelkast een heel goede optie.


Wijn behoudt zijn smaak en kwaliteit wanneer het op de juiste temperatuur wordt bewaard. Daarom kiezen echte wijnliefhebber vaak voor een aparte wijnkoelkast. Dit is een koelkast die enkel is voorzien van flessenrekken. Wijnkoelkasten heb je in diverse afmetingen; je kiest er één afhankelijk van jouw wijnvoorraad.


Wijnkoelkasten zijn er als losstaand model en als inbouwmodel. Doorgaans hebben wijnkoelkasten een glazen deur zodat je een goed zicht hebt op je wijnvoorraad, en je een deur slechts heel kort hoeft te openen om een fles wijn te pakken. Hierdoor wordt de temperatuur binnen je wijnkoelkast zo kort mogelijk verstoord. Wijnkoelkasten hebben vaak twee compartimenten; het gedeelte voor rode wijn en het gedeelte voor witte wijn. Reden hiervan is dat witte wijn op een lagere temperatuur moet worden gekoeld dan rode wijn om goed op smaak te kunnen worden uitgeschonken.


De Amerikaanse koelkast


Een ware blikvanger in je keuken is de Amerikaanse koelkast. Deze koelkasten zijn doorgaans ruim bemeten, en hebben twee deuren naast elkaar. Je spreekt in dat geval van de side-by-side koelkast. Zo’n side by side koelkast heeft het vriesgedeelte aan de linkerkant zitten, terwijl het koelgedeelte aan de rechterkant zit. Daarnaast heb je nog een aantal aparte modellen Amerikaanse koelkasten; de Amerikaanse koelkasten met twee deuren links en twee deuren rechts, en de Amerikaanse koelkasten met een deur links, een deur rechts, en een extra deur onderin.


Wanneer kies je voor een Amerikaanse koelkast?


Een Amerikaanse koelkast is allereerst een mooi element in je keuken. Hij wordt vooral gekocht door huishoudens waar veel levensmiddelen worden ingevroren, en waar veelvuldig van de koelkast gebruik wordt gemaakt. De verdeling met twee deuren, de side-by-side koelkast, heeft als voordeel dat zowel vriezer als koelkast op werkhoogte zitten. Je kan behoorlijk wat levensmiddelen kwijt in je koelgedeelte. Het is eenvoudig mogelijk om de voorraad van een tot anderhalve week op te slaan in dit model koelkast. Daarnaast zit er nog een behoorlijke opslagruimte in de koelkastdeur waardoor je ruimschoots de plek hebt voor flessen drinken, maar ook voor boter en eieren. Doordat de koelkast van veel vakken in de deur is voorzien kan je eenvoudig overzichtelijk al je levensmiddelen opslaan in dit model koelkast. Lees meer waar je op moet letten bij het  kopen van  Amerikaanse koelkast.