Wist je dat koelkast weetjes

Written by Mark Lemmen on 26 October 2016
Wist je dat koelkast weetjes

Er gaan veel feiten en fabels rond op het internet over koelkasten. Veel hiervan is onzin, maar in sommige zit een kern van waarheid.
Ik zet fabels en feiten eens op een rij, omdat het zeker helpt bij het uitzoeken van een nieuwe koelkast.


In een huishouden gaat 17% tot 25% van de energie op aan de koelkast en vriezer. Deze apparaten staan ook altijd aan.
Een nieuwe koelkast is dan ook één van de beste investeringen die je kan doen. Kies dan wel een grootte die past bij je situatie. Bestaat jouw huishouden uit één of twee personen dan is een grote Amerikaanse koelkast wellicht wat overdreven.  Een goede richtlijn is om uit te gaan van een koelkastinhoud van  50 liter per persoon.


Een nieuwe koelkast zal niet alleen energie besparen, maar je zal ook verrast worden door nieuwe technieken waardoor vlees, groente en fruit langer vers blijven.
De laatste jaren zijn hiermee grote stappen gezet. Een van de laatste innovaties is een 0-graden vak.


Groenten, fruit en vlees blijven langer vers bij deze temperatuur. Daarnaast wordt vaak de luchtvochtigheid ook nog door de koelkast geoptimaliseerd, waardoor alle etenswaren tot 3 keer langer vers blijven. Dit lijkt een marketing verhaal, maar dat is het niet. Bij veel kopers is dit het eerste wat ze merken als ze een nieuwe koelkast in hun keuken hebben.


Deze techniek wordt door alle fabrikanten weer anders genoemd. Allemaal namen voor dezelfde technologie.  • Samsung noemt dit Cool Select

  • Miele gebruikt Perfect Fresh

  • Liebherr heeft voor BioFresh gekozen

  • Bosch prijkt met VitaFresh


Een laagje ijs in de koelkast of vriezer zorgt voor een behoorlijke stijging van het energieverbruik. Zelfs als je kies voor een zuinig A++ of A+++ model.
Het tijdig ontdooien zorgt ervoor dat je koelkast zo energiezuinig mogelijk zijn werk kan doen.


2 mm ijs zorgt voor 10% meer energieverbruik


Ontdooien is voor velen een vervelende klus. Vind jij dat ook? Gelukkig is er een oplossing, namelijk een NO-FROST optie.


Bij koelkasten en vriezers die over deze optie beschikken, wordt het vocht uit de lucht gehaald. Hierdoor kan er ook geen ijsafzetting meer ontstaan en hoef je de koelkast dus ook niet meer te ontdooien.


Een handig optie waar je gedurende de hele levensduur van je koelkast plezier zal hebben.