Vrieskist, vrieskast of een koelkast met vriesvak

Written by Mark Lemmen on 02 January 2018
Vrieskist, vrieskast of een koelkast met vriesvak

Twijfel je tussen een koelkast met een groot vriesvak of een losse diepvrieskast / - vrieskist?  De huidige koelvriescombinaties of Amerikaanse koelkasten bieden voor veel mensen al meer dan voldoende vriesruimte.  Maar in een keuken met inbouwapparatuur kun je niet altijd makkelijk deze grotere modellen plaatsen.


Een oplossing kan dan zijn om te kiezen voor een grote koelkast zonder vriesvak voor in je keuken en een losse vriezer in een andere ruimte. Omdat je de vriezer minder vaak gebruikt, kun je de vrieskast of vrieskist makkelijk verstoppen in de bijkeuken, schuur of garage. Een makkelijke oplossing om snel je koel- en vriesruimte flink uit te breiden, zonder ingrijpende verbouwing van je bestaande keuken.


Hieronder zal ik deze apparaten eens uitgebreider toelichten, zodat je makkelijker zelf een oplossing kan kiezen die past bij jouw situatie.


De koelkast met vriesvak


De koelvriescombinatie is verre weg de meest verkochte koelkast. Ongeveer 65% van alle verkochte koelkasten is zo'n koelkast met een vriesvak.


Lange tijd waren de koelvriescombinaties niet geschikt voor het invriezen van grotere hoeveelheden producten, maar de huidige 4-sterren apparaten zijn uitstekend in staat om een flink aantal kilo's snel in te vriezen. Zeker de modellen die beschikken over superfreeze zijn nog sneller bij het invriezen. De beste koel-vriescombinaties beschikken over aparte thermostaten voor het koel- en vriesdeel, waardoor ze zuinig met energie omgaan. De vriescapaciteit ligt gemiddeld rond de 90 liter.


Het gemak van een losse vrieskast


Is het aantal liters vriesruimte van koelkast te weinig dan biedt een losse vriezer een zee aan ruimte. Ideaal als je wat meer brood of vlees in de aanbieding wilt kopen, want ingevroren producten blijven lange tijd houdbaar en de smaak blijft goed behouden.


Vrieskast: de voordelen en nadelen


Een losse vrieskast neemt minder ruimte in en is daarom gemakkelijker te plaatsen dan een vrieskist. Ook heb je nog wat bergruimte op de kast beschikbaar. De inhoud varieert van 100 tot 360 liter. Doordat de vrieskast beschikt over lades en plateaus kun je heel efficiënt gebruik maken van alle ruime en kun  je makkelijk bij alle producten die je hebt ingevroren.
Een diepvrieskast gebruikt wel iets meer energie dan de kist-variant.


Voordelen: • Neemt weinig ruimte in

 • Groot assortiment

 • Zeer efficiënt gebruik van de inhoud

 • Gebruiksgemak


Nadelen: • (Iets) hoger energieverbruik


Vrieskist: de plussen en minnen


Koude lucht is zwaarder dan warme lucht. Dit maakt dat de vrieskist beter zijn vriestemperatuur behoud bij het openen van de deksel. Als je kijkt naar het energieverbruik per liter inhoud, dan is de vrieskist ook wat zuiniger dan de kast-variant. Ook is de inhoud van de kist nog groter dan de vrieskast.


Persoonlijk vind ik het lastiger om producten te vinden in een diepvrieskist, dan in de diepvrieskast. De kast is dan ook zeker mijn favoriet als ik een keuze moet maken.


Voordelen: • Erg veel vriesruimte

 • Iets zuiniger dan de kist


Nadelen: • Kleiner assortiment

 • Minder gebruiksgemak

 • Neemt meer ruimte in


Onze favoriete diepvrieskasten


Omdat de vrieskast het meest populaire model is, zijn we begonnen met het testen en beoordelen hiervan. We zullen het overzicht hieronder steeds verder uitbreiden met modellen die positief uit onze vergelijkingstest vriezers zijn gekomen.


Waar moet je op letten als je een vriezer gaat kopen?


Helaas zijn er nog niet vele betrouwbare reviews en testen over diepvriezers. De Consumentenbond kent geen vergelijkingstesten. Daarom hebben we zelf uitgebreid gezocht naar onze favoriete diepvries.  In dit artikel hebben wel enkele opvallend goed presterende modellen opgenomen.


Natuurlijk hebben we ook enkele algemene tips die je zeker eens moet bekijken als je op het punt staat een vriezer te kopen.


Hoe groot moet mijn diepvriezer zijn?


Een indicatie voor de grootte in liters. • 1-2 personen: inhoud van rond de 100 liter

 • 3-4 personen: inhoud van 150 - 250 liter

 • meer dan 5 personen: inhoud van meer dan 250 liter